Bengt Petersen,


välkänd restauratör från gamla anrika Lorensberg och Sofus i Göteborg, är också pedagog och författare till många kokböcker. Han har tilldelats Gastronomiska Akademins Guldmedalj för berömda insatser inom gastronomin och Lilla Sällskapets Diplom för utmärkta insatser i bevarandet av svensk matkultur. Bengt Innehar även ett bestick i Västra Akademin för Gastronomi.

Denna bok har tillkommit till hans 80-årsdag, 19 juni 2001.

Klassiska fiskrätter står utanför alla trender. De är alltid aktuella, även när utomeuropeiska influenser strömmar in över vårt land. Recepten är baserade på klassisk svensk och fransk kokkonst, varsamt anpassade för vår tid.

Bengt Petersen är född 1921, på den dag som förr alltid var midsommarafton ­ den 23 juni. Hans barndomshem var synnerligen originellt. Han är nämligen uppvuxen på Lorensbergs gamla restaurang. Hans far var den färgstarke restauratören Sophus Petersen som hade inrättat bostad för sin familj i en del av festvåningen. Kök saknades helt, varför all mat hämtades från restaurangköket. De flesta måltider under Bengts uppväxt, intogs i restaurangens matsal. Det är inte konstigt att han så småningom kom att välja restaurangbanan.

Somrarna tillbringade familjen på Lilla Varholmen i Bohusläns skärgård. Tidigt kom Bengt i kontakt med både segling och havsfiske. Något som kom att prägla honom för resten av livet. Då är det inte heller så konstigt, att det gastronomiska huvudintresset inriktats på just fisk.

Lorensberg

Lorensbergs historia börjar och slutar med en Petersen. Det är 200 år mellan dem och släkt var de aldrig. Lorens Petersen var först på plats. Han tillhörde en grupp välsituerade göteborgsköpmän, som på 1700-talet fick

möjlighet att skaffa lantställe utanför vallgraven. Det var när landerierna började arrenderas ut till enskilda borgare som ville driva lantbruk. När Lorens Petersen 1770 blev ägare till landeriet saknade det namn. Namnet Lorensberg tillkom under hans ägartid. Det var också han som inledde epoken med värdshusrörelse. Lorensbergs historia slutar med Sophus Petersen och hans son Bengt. Sophus Petersen övertog Lorensberg 1910 och drev det fram till sin död 1952. Under hans ledning blev Lorensberg en av Sveriges mest kända restauranger. Den siste restauratören blev alltså Bengt Petersen som tog över efter sin far. Han var med när Lorensberg den 20 april 1956 tvingades stänga för alltid. Epoken tog slut när Park Avenue Hotel åt upp Lorensberg. Vilket öde för en gammal anrik restaurang.

Sofus

Efter några år som restaurangchef på Park Avenue Hotel, kände Bengt Petersen att det var dags för att skapa något eget. Chansen kom när en ny fastighet skulle uppföras i hörnet av Avenyn och Engelbrektsgatan mitt emot hotellet. Kontakter togs med byggherren och den 15 mars 1962 stod Restaurang Sofus klar för invigning. Restaurangen fick sitt namn efter Bengts far. Inredningen skapades av Yngve Gamlin och arkitekten Helge Zimdal. Personalen var handplockad och allt var trimmat in i minsta detalj. Snabbt fick Sofus rykte om sig att vara en förstklassig restaurang. Ett rykte som höll i sig genom alla år. När man i juni 1976 stängde restaurangen, kan man säga att man föll med flaggan i topp. För en så personalintensiv restaurang som Sofus, blev ökade löner och sociala avgifter förödande. Tyvärr gick det inte att fortsätta. Saknaden var stor bland alla gastronomiskt intresserade.

Gästkock, pedagog och författare

Efter Sofustiden har Bengt Petersen fortsatt som, gästkock på såväl Göta Kanalbåtar, som på förstaklassrestauranger, som pedagog vid bl. a. Restaurangakademin och Gerlesborgsskolan och som författare till sexton kokböcker. Efter 60 års aktivt arbete i gastronomins tjänst har han tilldelats Gastronomiska Akademins guldmedalj för berömda insatser och Lilla Sällskapet har tilldelat honom diplom och smaksked i silver för utmärkta insatser i bevarandet av svensk matkultur. Bengt är dessutom en av tjugoen ledamöter i Västra Gastronomiska Akademin.

Bengt Petersens tidigare böcker
Bohusfisk och skaldjur, 1971
Från Västerhav, 1973
Delicious fish dishes, 1976
Sjön suger, 1976
Femton franska menyer, 1977
Det var på Lorensberg, 1978
Svensk mat, 1980
Potatisdelikatesser, 1982
Go’middag, 1985
(tillsammans med Allan Hult, Leif Mannerström och Crister Svantesson)
Bengt Petersens fiskkokbok 1985, 1990
Fiskekokebok Oslo, 1986
Laga mat, 1988
Mat & Konst i Bohuslän, 1993
Kokbok för öppna landskap, 1994
(tillsammans med Åke Carlsson och Tore Hagman)
Petersen, En restaurangfamilj, 1998
Klassiska fiskrätter, 2001

Boken innehåller drygt 200 recept baserade på klassisk svensk och fransk kokkonst, varsamt anpassad för vår tid.

Den innehåller Bengt Petersens personliga kommentarer till alla fiskar, samt beskrivning av tillagningsmetoder och redskap.

Boken är på 240 sidor.
Västra Gastronomiska Akademins skriftserie nr 3


Böcker som rekommenderas av Västra Gastronomiska Akademin får en speciell skriftseriestämpel.
Detta är den tredje boken i serien. De föregående var;
- Bengt Petersens Petersen - en restaurangfamilj i Göteborg
- Allan Hults På menyn - Allan Hult.